Bli rik genom arbete? – Klart det går, kolla här!

Kan man bli rik på arbete? Vi får ofta höra att det inte går att bli rika genom arbete utan att vi måste starta stora företag för att bli rika, men stämmer det?

För det första så tror jag att vi måste definiera vad det innebär att vara rik och för det andra så måste vi definiera vad det innebär för oss själva. Jag vet att det går att bli rik genom arbete och jag kommer att förklara både hur och varför i det här blogginlägget så läs vidare…

Hur blir man rik genom att arbeta?

Egentligen är det ganska enkelt att förklara det här. För att bli rik genom att arbeta så behöver vi ha en tillräckligt bra lön som vi sparar och investerar till en tillräckligt bra avkastning.

För att få en bra lön eller inkomst kan du antingen arbeta som anställd eller som egen företagare. Som egen företager kommer du att ha möjlighet att få en högre inkomst men det kan ta längre tid innan pengarna börjar rulla in.

Att bara jobba och spara sina pengar kommer innebära att det tar en väldigt lång tid att få ihop stora pengar eftersom vi bara jobbar från ett håll. Om vi däremot ser till att också investera pengarna så kommer de att växa exponentiellt.

Men, att investera är krångligt, kan man inte förlora pengarna? Ja, det kan tyckas krångligt när man inte vet hur man gör, men det är därför vi ska lära oss det..

Låt dina pengar arbeta och bli rik under tiden

Den största anledningen till att de flesta inte är ”rika” eller har så stort kapital beror främst på att de inte vet hur man de göra eller är rädda för att förlora sina pengar.

Det är inget konstigt med det, att investera pengar i aktier eller fonder innebär en risk men med risk kommer möjligheter. Det finns en anledning till att de flesta personer med stort kapital väljer att investera sina pengar, det är för att de växer genom investeringar.

Det kan vara svårt att förstå det här om man inte har sett det med sina egna ögon så jag ska illustrera hur det kan se ut om du investerar dina pengar.

Historiskt har Stockholmsbörsen gett en avkastning på 9% de senaste 20 åren. Med en avkastning på 9% ser resultatet av ett månadssparande ut så här över tid.

Månadssparande:1000kr/mån5000kr/mån15.000kr/mån
5 år73.116kr365.580kr1.096.740kr
10 år177.976kr889.880kr2.669.641kr
15 år328.339kr1.641.696kr4.925.089kr
20 år544.140kr2.720.700kr8.162.102kr
25 år854.125kr4.270.625kr12.811.875kr
30 år1.292.955kr6.464.775kr19.394.326kr
Tid att bli miljonär:27 år11 årknappt 5 år

Ränta på ränta effekten ger dig gratis pengar

Som du kan se i tabellen ovanför så blir ett månadssparande stora pengar över tid om vi investerar våra pengar. Du har säkert lagt märke till att effekten blir större och större ju längre vi sparar också.

Att det går fortare och fortare att bygga upp ett kapital kallas ofta för snöbollseffekten eller ränta på ränta effekten. Det innebär enkelt förklarat att du får en ”ränta” på dina pengar det första året. Året där på får du inte bara ränta på pengarna du sparat utan även räntan som du fick på pengarna du sparat året innan.

Just ränta på ränta effekten är det viktigaste verktyget för oss som vill bli rika genom arbete. Du räkna själv i Avanzas sparkalkylator och se vad ett visst sparande kommer att ge, det är rätt kul att drömma sig bort lite! 🙂

Vad innebär det att vara rik för dig?

Nu kommer vi till den andra viktiga delen, vad innebär det att vara rik för dig? Att vara rik för en personen behöver inte vara samma sak för en annan. Du kan vara rik på kapital, rik på prylar eller rik på tid.

Här gäller det för dig att komma fram till vad rikedom är för dig. Är du ute efter tid för att leva det liv du vill leva så finns det stora möjligheter att få det. Grejen är att du kan med en vanlig lön från ett vanligt arbete spara så mycket att du blir ekonomiskt oberoende om du vill.

Det viktiga är som sagt att du kommer igång och att du får dina pengar att arbeta.

När är man rik?

Med tanke på det vi just gick igenom vet vi att vi är rika då vi har tillräckligt med pengar för det vi vill göra i livet. Om du har kostnader på 15.000kr i månaden så behöver du antingen ett så stort kapital att du kan leva på det i resten av ditt liv eller passiva inkomster som ger 15.000kr i månaden i resten av ditt liv.

För att få ihop ett sådant kapital genom arbete är det nödvändigt att investera pengarna och få avkastning på dom. Om du t.ex. investerar 4.500.000kr i indexfonder så kan du plocka ut 15.000kr i månaden i resten av ditt liv utan att kapitalet minskar, det kommer t.o.m. att öka.

Hur blir man rik utan att jobba?

Att bli rik utan att jobba är i princip omöjligt. Visst du kan vinna på lotto eller få ett arv, men annars krävs det hårt arbete för att nå dit.

Det här är orsaken till att inte fler är rika och att många säger att det inte går att bli rika genom att jobba. Det är helt enkelt för jobbigt och tar för lång tid. Om du däremot har tålamod och en bra plan är det ganska enkelt.

Bli rik så snabbt som möjligt på en vanlig lön

Den vanligaste frågan som många har är hur man blir rik fort. Återigen så måste du ha tålamod för att bygga upp ett stort kapital och det är inget som går på en månad eller två utan det tar flera år, ibland decennier.

Om vi säger att ekonomiskt oberoende är ditt mål kan du använda följande formel för att räkna ut hur lång tid det kommer att ta dig att nå dit.

  • Din årsförbrukning delat med 0,04

Det här kallas även 4% regeln och används ofta för att räkna ut just ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet. Genom att räkna enligt formeln ovanför fick du reda på en summa, det är den summan du behöver för att bli ekonomiskt oberoende.

För att ta reda på hur lång tid det tar att nå den summan så kan knappa in dina siffror i en sparkalkylator och se hur många år det tar innan du när den.

Sannfattning av hur man gör för att bli rik genom arbete

  • Se till att skaffa så bra lön du kan
  • Skaffa sidoinkomster
  • Investera dina pengar
  • Låt dina pengar arbeta och bli rik över tid

Hoppas att det här inlägget kunde hjälpa dig att förstå hur man kan bli rik genom att arbeta!

Vanliga frågor om att bli rik genom arbete

Går det att bli rik med en låg lön?

Ja. Jag har själv alltid haft en låg lön och har idag några miljoner i aktiekapital och en lägenhet som är avbetalad till 40%. Jag är inte jätte-rik men jag känner mig rik och är miljonär.

[sg_popup id=364]