Bli miljonär innan 30 – En komplett guide!

Många drömmer om att bli miljonär innan 30 och det är faktiskt ett ganska bra mål. Det går att uppnå med enkla medel men du kommer att få jobba lite olika hårt för det beroende på hur gammal du är idag.

Hur blir man miljonär innan 30? För att bli miljonär innan 30 behöver du spara 5700kr varje månad och investera till en avkastning om 9% (om du är 20 år gammal idag). Om du är 24 år gammal idag behöver du öka sparandet till 11.000kr i månaden för att hinna nå miljonen innan din 30-års dag.

Jag kommer berätta mer och ge exakta exempel beroende på din ålder i dagsläget, så läs vidare…

Hur lång tid tar det att nå miljonen?

Det som avgör hur lång tid det kommer att ta för dig att nå din första miljon är vilken avkastning du har samt hur mycket du sparar varje månad.

Avkastningen går att påverka till en viss nivå. Om du sparar dina pengar på et bankkonto så får du vara glad om du får någon procent i ränta. På börsen kan du däremot räkna med 8-10% i avkastning på dina pengar.

Det är därför inte konstigt att de flesta miljonärer har sina pengar investerade på börsen och inte på ett bankkonto. Generellt kan man säga att pengarna fördubblas var 7:e år på börsen (med en avkastning på drygt 10%).

Spara mer och nå målet snabbare

En annan sak du kan påverka och som verkligen gör en stor skillnad är hur mycket du sparar varje månad. Ju mer du sparar varje månad ju snabbare kommer du att nå miljonen.

Här nedanför är en tabell som visar hur lång tid det tar för dig att spara ihop din första miljon om du börjar på noll idag. Beräkningen är gjord på att du investerar dina pengar till en avkastning på 9% (Vilket stockholmsbörsen gett historiskt).

MånadssparandeHur lång tid?
1000kr24,3 år
2000kr17,6 år
3000kr14.1 år
4000kr11.9 år
5000kr10.3 år
6000kr9 år
8000kr7.4 år
10.000kr6.2 år
12.000kr5.4 år
15.000kr4.5 år

Bli miljonär snabbt

Som vi kan se i tabellen ovanför handlar det alltså om att ju mer vi sparar ju kortare tid tar det att bli miljonär. Om vi på något sätt kan lyckas spara 10.000kr i månaden så tar det bara 6 år innan vi når miljonen.

Det grymma med att lyckas spara mycket i början är att vi då kan utnyttja ränta på ränta effekten. Den gör att vi kommer att få massa gratis pengar genom de pengarna vi redan sparat.

Många tror att det inte går att bli rika genom att jobba men det går faktiskt. I grunden handlar det bara om att börja så tidigt som möjligt och investerar pengarna.

För att på ett enkelt sätt visa vad jag menar kan du se vad som händer med den miljon vi sparat ihop åren efter att vi nått den. Det här är om vi skulle sluta spara så fort vi nått vår första miljon.

ÅrVärde
11.074.502kr
21.154.498kr
31.240.448kr
41.332.798kr
51.432.023kr
61.538.635kr
71.653.184kr
81.776.262kr
91.908.502kr
102.050.587kr

Som du kan se så växer pengarna stadigt och efter 10 år har vi ytterligare en miljon, helt utan att behöva spara något ytterligare. Vår andra miljon har vi alltså fått het gratis!

Det är det här som är styrkan i ränta på ränta och anledningen till att rika personer ofta blir rikare. Se därför till att skaffa din första miljon så snabbt du kan så kommer ditt kapital att växa av sig själv år efter år.

”En miljonär är en person som har en förmögenhet (tillgångar minus skulder) på minst en miljon valutaenheter. Begreppets innebörd varierar därför kraftigt beroende på vilken valuta som avses” – Wikipedia

miljonär innan 30

Det viktiga är att komma igång

Nu kanske du har räknar lite och inser att du inte kan spara så mycket varje månad. är det så ska du absolut inte bli ledsen för det. Det viktigaste är faktiskt att du kommer igång. Oavsett om du sparar en hundralapp eller en tusenlapp så blir ränta på ränta effekten lika stor per krona.

Självklart får du större effekt om du sparar mer varje månad. Däremot är det mycket bättre att spara lite än inte någonting alls. Ofta leder ett påbörjar sparande till en bättre ekonomi i längden.

Du kanske bara kan spara en tusenlapp i månaden idag men kanske kan höja den summan om ett år. Vad du än gör så kom ihåg att ränta på ränta effekten jobbar till din fördel i samma sekund som du sparar ytterligare en krona.

Det finns alltså ingen exakt väg som är den rätta. Du kan jobba hårt och spara så mycket du kan under en kort period eller så kan du spara mindre varje månad under en längre period. Båda sätten kommer med stor sannolikhet att göra dig till miljonär förr eller senare.

Hur mycket måste jag spara för att bli miljonär innan 30?

Ok, nu har vi gått igenom det mesta om vad som behöver göras. Så, hur mycket måste du spara för att ha miljonen innan din 30-års dag?

För att svara på det har jag gjort en tabell som säger exakt hur mycket du måste spara varje månad för att nå målet beroende på din ålder idag. Beräkningen är gjord på en avkastning på 9%.

Din ålderDu måste spara
18 år4000kr
20 år5000kr
21 år6000kr
22 år7200kr
23 år8300kr
24 år10.000kr
25 år12.500kr

Som du säkert ser så har du en riktigt stor fördel om du kommer igång tidigt i livet. Kan du börja spara redan när du får ditt första jobba så ska det inte vara några större svårigheter att klara av målet.

Det som ofta gör att många aldrig når fram är att de drabbar av så kallad livsstilsinflation. Det betyder att man ökar sina utgifter i takt med att lönen ökar och på sås sätt aldrig får några pengar över till sparande.

Hur ska man spara för att bli miljonär tidigt?

Nu undrar du säkert hur man ska spara och i vad man ska spara. Vi vet ju att det är börsen som gäller men ska vi köpa aktier eller fonder?

De flesta som lyckats med aktier brukar rekommendera billiga indexfonder om man är ny när det gäller investeringar och jag håller med.

Med indexfonder får man ett genomsnitt av börsen och eftersom den på sikt alltid har gått upp får vi bra odds at lyckas genom indexfonder. Om någon aktie skulle gå dåligt spelar det inte så stor roll eftersom en indexfond oftast innehåller så många olika aktier.

Spå, vill du göra det enkelt för dig ska du köpa billiga indexfonder. Det kan även vara en smart plan att göra så eftersom du då kan lägga tiden på att jobba ihop pengar istället och snabba på tiden till den första miljonen.

Undvik att öka dina utgifter

Det bästa tipset för att lyckas med miljonen innan 30 är att så tidigt du kan skaffa en inkomst. När du får din lön ska du se till att spara en del som du investerar på börsen, t.ex. genom indexfonder.

När du sedan ökar dina inkomster genom att antingen få en löneförhöjning, byter jobb, skaffar ett till jobb eller sidoinkomster så se till att inte öka dina utgifter.

Det är lätt att lockas av att köpa en ny tv, en bil eller något annat dyrt när du får högre inkomst. Det är här den stora skillnaden är mellan de som blir rika och de som inte blir det.

Om du istället för att köpa onödiga prylar för dina pengar när du är ung investerar dina pengar kommer du att bli rik. Du kommer att bli miljonär om du bara kan motstå de vanliga frestelserna.

Om du kan gå mot strömmen kommer du att få det de flesta andra aldrig får. Du kan köpa en bil eller en dyr tv senare i livet. När du väl nått din miljon kommer avkastningen från den att möjliggöra att du får en bil gratis varje år.

Varför ska man nå miljonen så tidigt?

Jag kan självklart inte svara för dig men jag ska berätta om mina tankar. Jag själv har aldrig haft någon utbildning eller bra lön men jag blev miljonär när jag var 27 år.

Tack vare att jag nådde miljonen så tidigt så har min ekonomi alltid varit bra, genom hela livet. Det är en grymt skön känsla och något som ger trygghet. Det är lätt värt det!

En annan sak är att det ger frihet. Frihet att göra vad du vill och att inte vara låst ekonomiskt. I dagsläget har jag valt att säga upp mig från min anställning och startat eget företag istället.

Jag jobbar lite som jag känner för och aldrig 40 timmar i veckan, snarare 10-20 timmar i veckan. Planen är att jag inom ett par år kommer att vara helt oberoende av jobb och kan försörja mig genom mitt kapital.

Det ger alltså en enorm frihet genom passiva inkomster.

Sammanfattning:

  • Börja spara tidigt
  • Köp indexfonder
  • Spara varje månad
  • Undvik att höja dina utgifter
  • Du lyckas om du vill

Hoppas att det här inlägget kan hjälpa dig att bli miljonär innan 30!