Spara ihop en miljon – Så här gör du i 3 enkla steg!

Hur kan man spara ihop en miljon? Jag vet att det är många som funderar på den här frågan och jag gjorde det själv när jag var yngre men innan min 30 års-dag så lyckades jag faktiskt att få ihop den första miljonen.

Så, hur kan man spara ihop en miljon? Att spara ihop en miljon är ganska enkelt i teorin, det som gör att många misslyckas är dålig disciplin och att det saknas kunskap. Om du bara sparar målmedvetet under tillräckligt lång tid så kommer du att lyckas spara ihop din första miljon.

Det du behöver göra för att spara ihop en miljon är att dra ner på dina kostnader och investera sina pengar i aktier eller fonder. Med hjälp av avkastningen når du din miljon snabbare.

Så här sparar du ihop din första miljon

Ok, vi går rakt på sak. Här kommer en guide och komplett lista på hur du når en miljon kronor på ett enkelt sätt. Om du bara följer de här tipsen så kommer du att lyckas, det som bara du själv kan svara på är hur lång tid det tar.

1. Spara dina pengar

För att få ihop pengar till din miljon måste du spara pengar, det här är enkelt. Det enda du ska göra är att månad efter månad spara pengar. Det du måste göra är att dra ner på dina kostnader och motstå onödiga köp av prylar etc.

Sätt upp en budget – En kalkyl för att spara ihop en miljon

Det första du bör göra är en budget. Här bestämmer du helt enkelt hur mycket du ska spara varje månad. Ju mer du sparar ju snabbare kommer du att bli miljonär. Ett bra mål om du är ung idag kan vara att bli miljonär innan 30. Ju tidigare du kommer igång, desto bättre.

För att du ska lyckas bör din budget vara svår men inte för svår. Du ska spara så pass mycket att du ser att det händer grejer, men det för inte vara så svårt att du ger upp.

Bestäm hur lång tid det ska ta att nå miljonen

En sak som kan vara bra att fundera på när du sätter upp din sparbudget är om hur många år du vill nå miljonen. Här nedanför kan du se hur lång tid det tar om du börjar på noll kronor idag. Tabellen grundar sig på en avkastning på 9%.

Månadssparande/månAntal år
1000kr25
2000kr18
3000kr14
4000kr12
5000kr10,5
10.000kr6,5
15.000kr4,5

Som du ser blir det en enorm skillnad på hur lång tid det tar att bli miljonär beroende på hur mycket du sparar varje månad. Bara att spara 2000kr i månaden istället för 1000kr i månaden förkortar tiden med 7 år.

Snabba spartips

Så för att få en kickstart i ditt sparande bör du se över dina kostnader. Börja med de fasta kostnaderna eftersom vi där ofta kan spara mycket pengar utan att det egentligen märks av.

Saker du kan spara pengar på är:

  • Bolånet – Förhandla ditt bolån och spara flera tusen om året.
  • Försäkringar – Jämför och kolla vad du kan få för pris på de olika försäkringsbolagen.
  • El – Det gå jättesnabbt att sänka din elräkning. Använd en jämförelsesajt eller ring ditt elbolag. Se till att inte ha anvisningspris.
  • Maten – Matkostnaderna står för en stor del av våra kostnader. Se till att inte öäta för mycket uteluncher och utnyttja rabatter.

2. Investera dina pengar

När de flesta tänker på att spara sig till att bli miljonärer så tänker du just på att ”spara”. Egentligen blir det lite fel eftersom de flesta som når sin första miljon gör det genom att investera sina pengar.

Visst, det går absolut att bli miljonär genom att enbart spara pengar från sitt arbete men det kommer att ta lång tid om du inte har en väldigt hög lön. Men, är det verkligen nödvändigt att investera pengarna för att nå första miljonen?

Som svar på det kommer jag att visa skillnaden mellan att du bara sparar dina pengar eller att du investerar dom i indexfonder med en avkastning på 9%. Exemplet är beräknat på att du sparar 5000kr i månaden.

Månadssparande i sparkonto vs Indexfonder

Sparar 5000kr
per månad
Sparkonto utan
ränta
Indexfonder med
9% avkastning
Skillnad
5 år300.000kr365.580kr65.580kr
10 år600.000kr889.880kr289.880kr
15 år900.000kr1.641.696kr700.000kr
20 år1.200.000kr2.720.700kr1.520.700kr
25 år1.500.000kr4.270.625kr2.770.625kr
30 år1.800.000kr6.464.775kr4.664.775kr
Tid att bli
miljonär
17 årDrygt 10 år

Som du säkert ser så blir skillnaden väldigt stor beroende på om du har pengarna på ett sparkonto eller i en indexfond. Skillnaden är ”bara” 65.000kr Men efter så lite som 10 år handlar det om en skillnad på nästan 300.000 kronor.

I tabellen ser vi att det tar 17 år att spara ihop en miljon om du bara sparar pengarna på ett sparkonto medan det tar drygt 10 år genom ett sparande i indexfonder.

spara ihop en miljon

3. Fortsätt tills du har en miljon

Det tredje steget är det enklaste, du fortsätter bara tills du har din miljon. Om du sparar och investerar dina pengar efter din uppsatta plan så kommer du att bli miljonär. Det är inte en fråga om- utan när det kommer att ske.

Börsen kan gå upp och ner men går upp på lång sikt. Du bör därför inte fokusera på det tillfälliga värdet av dina pengar. Fokusera istället på att spara efter dina uppsatta mål och att du investerar det du har bestämt varje månad.

Avvik aldrig från din plan. varje gång du skjuter upp ett mål eller struntar i en insättning till ditt sparkonto så skjuter du också upp slutmålet. Enda sättet att lyckas på är att aldrig ge upp.

Hur lång tid tar det att bli miljonär?

Självklart är det omöjligt för mig att svara på hur lång tid det kommer att ta för dig att nå din första miljon. Däremot kan du själv göra en ganska enkel beräkning på det.

Beräkna hur lång tid det tar med en sparkalkylator

Om du knappar in vad du kommer att spara varje månad och beräknad avkastning i Avanzas sparkalkylator så kommer du att få ett ganska bra svar på det.

Genom att testa lite olika siffror kan du se hur skillnaden blir om du sparar lite mer varje månad och hur mycket fortare det kommer gå att nå ditt mål. Genom att kapa onödiga kostnader du har kan du spara ännu mer varje månad.

Spara ihop en miljon på 5 år

Om du vill sätta ett riktigt tufft mål för dig själv kan du försöka spara ihop en miljon på 5 år. Det är inte många som lyckas med det här så om du gör det tillhör du en exklusiv skala människor.

För att lyckas med det måste du spara 13.000kr i månaden, varje månad i 5 år. Det kan gå snabbare om du skulle få bättre avkastning på dina pengar, men det kan också ta längre tid om du får sämre avkastning.

Hur du kan påverka hur lång tid det tar

Det du kan göra för att ditt kapital ska öka snabbare är antingen att kapa dina kostnader så att du kan spara ännu mer eller att jobba mer och tjäna mer pengar. Det finns många som blivit rika genom att jobba men de har ofta jobbat hårt och varit målmedvetna.

Du kan även starta eget företag, ta extrajobb eller ha olika sidoinkomster. Det gäller att vara kreativ för att snabbare lyckas bygga upp sitt kapital. Fråga dig själv, vart kan jag spara pengar? Vart kan jag tjäna pengar?

Ränta på ränta

Det viktiga att veta om och att känna till när det gäller sparande och investeringar är ränta på ränta effekten. Ränta på ränta effekten gör att dina pengar växer av sig själv så fort du investerar dom.

Man brukar säga att pengarna fördubblas var sjunde år på börsen. Det innebär att om du skulle ha en miljon idag så skulle den bli 4 miljoner om 20 år utan att du ens sparar något. Därför är det viktigt att börja idag och ta det av ränta på ränta effekten som hjälp att spara ihop din första miljon.

Spara ihop 100.000kr på ett år

Ett annat mål du kan ha är att få ihop 100.000kr på ett år. Anledningen till att det här är ett bra mål är för att det just sätter fart på ränta på ränta effekten direkt. Du får med andra ord en riktig kickstart i din miljonresa.

Om vi får välja så är det alltid bättre att spara mycket i början av spar-perioden än tvärt om. det beror just på att ränta på ränta får jobba under så lång tid som möjligt. Om du når en miljon så gör ränta på ränta att ditt kapital ökar med 9% per år av sig själv.

Året efter får du inte bara 9% (90.000kr) ränta på din miljon utan även på de 9% du fick året innan. Du kan ju bara tänka dig själv hur snabbt dina pengar växer då. Bara avkastningen på dina pengar motsvarar ett sparande på 8.000kr i månaden när du nått miljonen.

Spara ihop 10 miljoner

Ok, ska vi drömma lite också. Tänk dig att du nått till millen. Du har gjort allt jobb som krävs, du har sparat och investerat. Tänk om vi då skulle försöka få ihop 10 miljoner. Är det rimligt?

Även om det låter osannolikt så är det faktiskt det om vi leker med tanken att du nått ditt första mål och siktar mot 10 millar, hur lång tid skulle det ta? Jag visar det i tabellen nedanför.

Månadssparande/månAntal år
5000kr21 år
10.000kr18 år
15.000kr15 år

Vi ser att det alltså inte är omöjligt även om det tar lång tid. Om vi blir miljonärer vid 30-års ålder så har vi ändå möjlighet att nå 10 miljoner vid 45. Ganska ung ålder ändå.

Jag säger absolut inte att vi ska sträva efter det här, men det kan vara kul att drömma lite ibland. Många känner sig otroligt rika redan vid 100.000kr eller 1 miljon och det finns folk som är ekonomiskt fria vid 3-4 miljoner kronor.

Sammanfattning

Vanliga frågor om att spara ihop en miljon

Måste man betala skatt på aktier?

Ja, du betalar skatt på aktier genom skatt på ”vinst av kapital”. Skatten beror på om du har dina pengarna på ett vanligt aktiekonto, en kapitalförsäkring eller ett ISK. Det rekommenderade för svenska aktier och fonder är ett ISK (Insättningssparkonto). Där får du lägre skatt och slipper deklarera själv, det sköts automatiskt.

Kostar det pengar att spara i aktier?

Nja. Som nybörjare köper du oftast aktier gratis och vissa fonder är gratis. Annars tas det ut en liten avgift som oftast ligger kring 0,25% av kapitalet.

Ska man spara i aktier eller fonder?

Som nybörjare är det en bra idé att välja fonder eller investmentbolag framför vanliga stamaktier. Anledningen är för att du då minimerar risken att göra några misstag. Med en bra mix av indexfonder är det svårt att misslyckas.

Är det svårt att spara ihop en miljon?

Både ja och nej. Se det så här, är det svårt att bli vältränad? Om man bara har viljan så kommer man att lyckas men det krävs uppoffringar och lite jobb. men vill du bli miljonär så är det egentligen inte så svårt, men det tar lång tid.